JAKTEN PÅ NORSK BISTAND

 

Norge gir hvert år mange milliarder kroner i bistand til ulike prosjekter i verden over. Vi er et av verdens rikeste land, og er også i toppen hva gjelder internasjonal bistand. Naturlig nok.

I 2009 ga Norge totalt 1,06 prosent av bruttunasjonalinntekt i bistand, noe som tilsvarer hele 25,7 milliarder fordelt på 114 land. Hva alle disse pengene brukes til i detalj er helt umulig å svare på, men i all hovedsak er de vel fordelt mellom klima, fattigdom og helse. Og selvfølgelig mange underkategorier derunder. Redde regnskog, utdanning, friskt vann, mat...

Selv om mange er skeptiske til bistand, gjennom f.eks fadderordninger, er jeg ikke i tvil om at bidragene i all hovedsak kommer frem. Mennesker lider over hele verden, og mange er ikke klar over hvor godt vi har det i Norge. Ting vi tar som en selvfølge her, er ikke en gang innen rekkevidde i andre deler av verden!

Jeg har selv vært fadder i flere år, for en gutt som heter Moses fra Ghana. Jeg ble like glad og spent hver gang det dukka opp brev fra Plan i postkassa, og høydepunktet er selvfølgelig når man får med bilde av fadderungen m/familie. Best av alt er når han/hun har på seg ei t-skjorte eller noe du har sendt nedover. Da ser man virkelig at ting når frem! At man etter noen år med støtte får beskjed om at fadderskapet til en unge er avsluttet, er forferdelig - samtidig som det er fantastisk gledelig. Man blir knyttet til personen, familien og miljøet rundt fadderungen, og da er det trist å ikke få følge med litt på hva som skjer lenger.

Men selvfølgelig; at fadderskapet blir avsluttet fordi arbeidet i den landsbyen er fullført, er et klart bevis på at hjelpen kommer frem!

Jeg vant min kamp mot kreften. Måtte Norge fortsette å bidra til å gjøre verden til et bedre sted å være, slik at mange andre også vinner sin kamp.

Så når jeg trasker rundt omkring
hvorfor går jeg bare rundt i ring
og bruker krefter på unødvendige ting
Det finnes folk som trenger hjelp
i Norge og i utland
det er viktig å huske i "verdens beste land"
Så jeg vil gjøre det jeg kan
for å hjelpe med arm, mat eller vann
Lite skal til for å gjøre en forskjell
er et liv mindre verdt enn alt en kjøper til seg selv
I stedet for å kjøpe nye klær som en egentlig ikke trenger
hvorfor ikke heller gi til dem som ikke har noe lenger?

Sammen kan vi gjøre verden til et LITT bedre sted å være ihvertfall!

Norad har i disse dager en konkurranse i samarbeid med blogg.no, hvor man kan vinne en reise til Zambia. Dette innlegget er mitt bidrag. Jeg drømte alltid om å få besøke fadderbarnene mine i Ghana og Kenya. Nå har jeg en mulighet til å oppleve arbeidet på nært hold. Det hadde vært helt sikkert blitt en fantastisk opplevelse med mange inntrykk. Jeg krysser fingrene!

Delta du også da vel!

Dikt // Silje Pedersen
Foto // Flickr

PS! Bloggen min ligger vanligvis på http://realitycheck.no : )

Klikk her for mer informasjon om jakten på norsk bistand.

noradkonk
http://jaktenpaanorskbistand.blogg.no
Stikkord:

5 kommentarer

Kim Mathisen

03.nov.2010 kl.03:36

Skal jeg være ærlig fokuserer norge for mye på og hjelpe andre land i forhold til sine egne.

Kornelija

03.nov.2010 kl.07:57

Kul blogg og kul header , kommentere tilbake ?

Sonja Alexandra

03.nov.2010 kl.09:46

Jeg synes det er viktig å hjelpe andre, men vi må se realistisk på situasjonen,at vi kan ikke redde hele verden. Jeg er fornøyd med det vi gjør, og jeg synes det funker fint just how it is right now.

08.nov.2010 kl.21:38

Hei Joakim.

Vi i Norad er veldig glade for det engasjementet du og mange andre viste i konkurransen om å bli med til Zambia. Tusen takk! Vi håper du fortsetter å være engasjert i bistand. Ikke minst håper vi at du følger med på hva bloggerne som vant konkurransen blogger om når de er i Zambia mellom 26.november og 1. desember.

De neste par ukene kommer vi til å invitere deg og de andre konkurransedeltagerne eksklusivt til å være med på et par aktiviteter, blant annet en ny konkurranse. Følg med, følg med.

Tusen takk for engasjementet.

Med vennlig hilsen

Norad

Marte Lid, prosjektleder Jakten på norsk bistand

Jakten på norsk bistand - Norad

12.nov.2010 kl.14:16

Takk for ditt engasjement i Jakten på norsk bistand! Du og de andre bloggerne som var med i Jakten på norsk bistand, kan fortsatt få være med å påvirke hva som skal skje i Zambia.

De fire bloggerne som skal reise til Zambia får med seg 10.000 kroner. Pengene skal brukes til å kjøpe noe som kan være til hjelp for zambisk ungdom.

Vi ønsker ditt forslag til hvordan 10.000 kr kan brukes av fredskorpserne til Norges Idrettsforbund for å skape mer aktivitet hos ungdommene de jobber sammen med. Skriv et blogginnlegg på minimum 50 ord, og kod innlegget med ? noradkonk?. De tre innleggene som velges ut til avstemning neste helg får gavekort hos Sten og Strøm til en verdi av 1000 kroner. Les gjerne innlegg fra en av fredskorpserne om hva de jobber med på gjestebloggen (http://jaktenpaanorskbistandgjest.blogg.no/).

Med vennlig hilsen

Norad

Skriv en ny kommentar

hits